back to top
DomovPotovanjaKako pridobiti vizo za potovanje ali bivanje v tujini?

Kako pridobiti vizo za potovanje ali bivanje v tujini?

Se v bližnji prihodnosti odpravljate na potovanje in ste v dvomih ali vizo za pot potrebujete ali ne? Ne veste, kako jo pridobiti? V branje in pomoč vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov.

Če boste skozi tujo državo potovali, torej v njej ostali le kratek čas, vize po vsej verjetnosti ne boste potrebovali. Vsekakor pred potovanjem preverite, ali vizo za državo, kamor ste namenjeni, potrebujete. Na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve se lahko seznanite z zahtevami posamezne države glede vizumov ali na ministrstvo pokličete in jih povprašate o vsem, kar vas zanima. Veliko držav vizuma za bivanje do 90 dni ne zahteva. Z iskanjem in nabiranjem informacij o zahtevah države in samem pridobivanju vizuma je dobro začeti zelo zgodaj, saj vam pridobivanje potrebnih papirjev, ki se za izdajo vizuma zahtevajo, lahko vzame veliko časa.

Če se v tujino odpravljate za daljše časovno obdobje in imate v tujini namen delati, potrebujete delovno vizo. Za delo v večini držav, ki niso članice EU je potrebna delovna viza. Postopek lahko v nekaterih primerih traja tudi eno leto, zato se je celotnega postopka, začenši z zbiranjem potrebnih informacij, dobro lotiti dovolj zgodaj. Največ časa boste porabili, če si boste vizo urejali sami, veliko manj pa če vam bo pri tem pomagal tuji delodajalec ali če se boste zaposlovali v okviru določenega vladnega programa. Za pridobivanje vize boste zagotovo potrebovali prevedene in pri matičarju overjene rojstne podatke, podatke o nekaznovanosti, nekatere države zahtevajo tudi podatke o vašem zdravstvenem stanju. Vizo vselej dvignete na vam najbližji ambasadi države, kamor ste namenjeni. Če se odpravljate na delo v Avstralijo, za vizo zaprosite na veleposlaništvu Avstralije na Dunaju. Skozi postopke boste morali dokazati vaše ustrezne delovne izkušnje, formalne kvalifikacije, starost, znanje angleščine in partnerske vezi. Če se boste potegovali za začasni delovni vizum, vam bo postopek vzel približno 2 meseca, za stalni poklicni vizum pa med 6 in 24 meseci.

Če ste se odločili za študij v kateri od neevropskih držav, boste po vsej verjetnosti potrebovali študentsko vizo. Ponovno je vse odvisno od države, v katero se odpravljate na študij, saj nekatere študentskih viz za kratkoročne študijske obiske, ne zahtevajo. Če država od vas to zahteva, boste zagotovo potrebovali nekatere prevedene in overjene dokumente kot so izpis iz matičnega lista, podatke o nekaznovanosti, dokument o partnerstvu, podatke o šolanju, o znanju tujih jezikov in zdravstvenem stanju. Veliko vam lahko pomagajo na Ministrstvu za zunanje zadeve in na konzularnem predstavništvu tuje države v Sloveniji.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano