back to top
DomovLetalske karteKako »preživeti« prvo potovanje z letalom?

Kako »preživeti« prvo potovanje z letalom?

Nimate izkušnje z letenjem in ne veste kaj narediti, da bo vaša pot čim bolj udobna in varna? Svetujem vam, da preberete in upoštevate naslednje nasvete.

Razumem, da vas preveva  določen strah in v glavi premišljujete raznorazne scenarije, kaj bi lahko šlo narobe. Naj vam povemo dobro novico – letenje ni nevarno, kot si mogoče večina predstavlja.

Informacije pred odhodom

Potovanje z letalom
Potovanje z letalom

Predno se odpravite  na letališče ne smete pozabiti preveriti in potrditi morebitne spremembe poleta pri agenciji. Na list papirja si napišite številko leta, natančen čas odhoda ter ime letalske družbe. V ročno prtljago dajte vse dokumente, da jih boste imeli vedno pri sebi, predno začnete pot do letališča še enkrat preverite in jih dajte na varno ter hitro dostopno mesto. Še ena stvar, ki jo je treba narediti predno stopite v avtomobil je, da svojo prtljago lepo in vidno označite, da ne boste imeli težav prepoznati vaše kovčke v množici drugih. Načrtujte pravočasen prihod na letališče, po navadi se terminal odpre že dve uri prej.

Procedura na letališču

Prva stvar, ki se mora narediti je, da se prijavite za polet, oddate prtljago in nato na monitorju preverite s katerih vrat (GATE) odhaja vaše letalo. Ves čas, ko ste na letališču poslušajte obvestila preko mikrofona, saj so lahko med njimi tudi informacije za vaš polet. Ves čas bodite pozorni na ročno prtljago, še posebno pri prehodih skozi detektorje kovin.

Tik pred vkrcanjem

Še enkrat več preverite, če ste na pravih vratih, če imate s sabo vse dokumente ter ročno prtljago. V primeru potovalne slabosti raje vzemite s sabo še tablete, saj je nekaterim na letalu rado slabo.

Na letalu

Preverite, če ste se usedli na pravi sedež, ki je zapisan na vaši letalski karti (v primeru nizkocenovnih prevoznikov tega ni treba storiti, ker se potnikom ne dodeljuje sedežev v naprej). Svojo ročno prtljago pospravite na varno v zgornje prtljažne prostore. Pozorno poslušajte navodila osebja letala. Ugasnite mobilni telefon ter vse elektronske naprave.

Pristanek

Pristanek letala
Pristanek letala

Ko pristanete potrpežljivo počakajte na svojem sedežu, dokler se ne ugasne opozorilna lučka. Prtljažni prostor previdno odprite in vzemite vašo prtljago iz njega. V primeru, da ste prispeli v drug časovni pas, si pravilno nastavite uro. Še enkrat preverite, če imate pri sebi vse, kar ste prinesli na letalo. Srečno  prevzemite prtljago. Če jo ne najdete, prijavite verodostojnim organom na letališču. Veliko užitkov na cilju!

Ko vidite letenje res ni težko, niti naporno. Treba je le znati poskrbeti zase in za svojo prtljago. Srečno potovanje vam želimo!

M. Z.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano