back to top
DomovPotovanjaKako potovati najceneje?

Kako potovati najceneje?

Potovanja po svetu povečini veljajo za precej drag luksus, mi pa vam bomo predstavili, kako lahko potujete poceni in še vedno udobno! Preberite si nekaj spodnjih nasvetov, kako je to mogoče!

1. Preverite več prevoznikov

Tega nasveta se splača še zlasti držati, ko gre za iskanje letalskih vozovnic. Na spletu obstaja kar nekaj spletnih strani, kjer lahko poiščete najugodnejše letalske povezave in primerjate najcenejše letalske družbe. Tudi pri izbiri drugačnega prevoza se splača pozanimati pri več prevoznikih, saj lahko pri nakupu vozovnic privarčujete precej denarja. Tako so lahko razlike med najdražjimi in najcenejšimi letalskimi vozovnicami za enako pot na iste ali podobne dneve potovanja tudi po več sto evrov.

2. Potujte na lastno pest

Potovanje z turistično agencijo ima svoje prednosti, je pa običajno tudi dražji način potovanja. Turistična agencija namesto vas namreč organizira prenočišče, prevoz in sploh celoten itinerarij poti. Če je v vas vsaj malo pustolovske žilice in radi samostojno raziskujete kraje, ki jih obiščete, potem lahko potujete na lastno pest in v lastni režiji. S tem boste privarčevali tudi nekaj sto evrov za enako dolge počitnice na istih krajih, kakor če bi tja potovali s turistično agencijo. Seveda se je pri potovanju na lastno pest potrebno precej več angažirati, sami morate urediti vize, poiskati prenočišče, se pozanimati o destinaciji, ki jo nameravate obiskati itd.

3. Pot si doma načrtujte zgolj okvirno

Če se torej odločite, da boste potovali samostojno, potem je najceneje, če si pot okvirno skicirate že doma. Tako boste lahko grobo ocenili tudi stroške povezane s potovanjem in si določili okvirni proračun, ki ga boste namenili za svoje potovanje. Pri določanju proračuna je potrebno biti realističen, prav tako je s sabo na pot smiselno vzeti »zlato rezervo« – nekaj denarja v bankovcih, s katerim se lahko rešite iz marsikatere neprijetne situacije (npr. če obtičite v odročni vasici in potrebujete prevoz ali pa zbolite in potrebujete prevoz do prve urejene bolnišnice). Nikoli pa si poti ne začrtajte preveč togo, saj se na poti lahko navdušite nad nečim, kar vas bo prepričalo, da boste v kraju ostali dan, dva ali celo teden dni več.

4. Potujte v paru ali skupini

Če je mogoče, raje potujte v paru ali v skupini. Takšen način potovanja je cenejši, saj si s partnerjem na poti lahko delite stroške prevozov (taksiji), prenočišč (le redko je moč najeti sobo zgolj za eno osebo), hrane, vstopnin (včasih popusti na skupine) in ostalih stroškov. Seveda tak način potovanja terja nekoliko več prilagodljivosti in potrpežljivosti, a po drugi strani bi bilo potovati sam daljši čas verjetno precej osamljeno.

5. Kupujte in jejte lokalno

Čeprav ste morda v dvomu, ali bo vaš želodec prenesel lokalno hrano iz stojnic na ulici, ste v večini primerov lahko mirni. Lokalne stojnice s hrano in restavracije, kjer se prehranjuje veliko domačinov, strežejo vselej okusno in svežo hrano, saj se pri njih dnevno zvrsti ogromno ljudi. Kjer se prehranjuje veliko domačinov, je hrana običajno tudi najbolj okusna. Izogibajte se restavracij, kjer ni veliko strank. Na tak način boste privarčevali veliko denarja, saj je lokalna hrana na stojnicah običajno najcenejša, po drugi strani pa boste tako okusili marsikateri kulinarični presežek. Prav tako nakupujte na lokalnih tržnicah, kjer svoje izdelke prodajajo domačini. S tem pomagate lokalni skupnosti, hkrati pa enake izdelke kupite po nižjih cenah kakor, če bi jih kupili v trgovinah.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano