back to top
DomovPotovanjaKaj ne sme manjkati v potovalnem kovčku

Kaj ne sme manjkati v potovalnem kovčku

Ste že kdaj le dan pred potovanjem stali pred praznim kovčkom in razmišljali, kaj vse morate vanj zapakirati in česa ne smete pozabiti? Ste že kdaj odpotovali brez česa zares pomembnega? Da se vam to ne bi več dogajalo, vam bomo pomagali s seznamom najnujnejšega in vsega ostalega, kar na potovanju ne sme manjkati.

Prvi na seznamu so vselej dokumenti. Po Evropi lahko danes enostavno potujete z veljavno osebno izkaznico, vseeno pa prej preverite, ali ta res zadošča in morda ne potrebujete potnega lista. Vselej se prepričajte, ali je dokument veljaven. Ne pozabite na zdravstveno zavarovanje za tujino, ki ga lahko sklenete pri eni od zavarovalnic. Ne pozabite na denar, potovalne čeke in bančne kartice. Vse našteto dobro shranite in imejte vselej pri sebi.

Ko razmišljate o oblačilih in njihovi količini je vselej dobro vedeti kakšne so temperature v krajih, kamor se odpravljate. Če se odpravljate za dalj časa z oblačili nikakor ne pretiravajte, saj jih lahko med potjo vselej operete in posušite. Če boste veliko hodili, se gibali, sedeli v avtobusu ali drugem prevoznem sredstvu, naj bodo oblačila kar se le da udobna. V kovček tako pospravite dvoje dolgih hlač, kratke in dolge bombažne majice, pulover ali dva, obleko za spanje in spodnje perilo. Če se na počitnikovanje odpravljate na katero od plaž ali v toplice, nikakor ne pozabite na kopalke. Tudi pri obutvi naj vas vodi udobje; priporočamo telovadne copate, pohodne čevlje in če se odpravljate v toplejše kraje, japonke ali sandale.

Poleg kovčka v katerega pospravite obleke in obutev, vam bo zelo prav prišel tudi manjši nahrbtnik, v katerega boste lahko pospravili vse potrebno, ko se boste iz vaše počitniške namestitve odpravili na izlet. Vanj ne pozabite položiti dobre knjige, ki vam bo krajšala ure na letalu, dolgi vožnji z avtobusom ali na ležalniku ob morju. Pred potovanjem si kupite ali izposodite vodič po mestu ali državi, kamor se odpravljate; našli boste spomenik vreden ogleda, restavracijo z lokalnimi dobrotami ali ulico, na kateri je bila rojena zanimiva oseba iz preteklosti. Nikar ne pozabite na fotoaparat, ki bo vaše izlete, sprehode, zabave in sončenje na oddihu pretvoril v nepozabne trenutke. Vzemite tudi zvezek in pisalo. Za zapisovanje novih besed, zanimivih dejstev o krajih, zgradbah, hrani, ljudeh, naslovov ljudi, ki jih srečate na poti in misli, ki se vam utrnejo ob pogledu na katero od številnih lepot, ki jih boste na poti uzrli. Srečno!

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano