back to top
DomovPotovanjaKaj moram vedeti preden odpotujem?

Kaj moram vedeti preden odpotujem?

Na potovanja se je smiselno ustrezno pripraviti, da nas potem na poti razne nevšečnosti ali pozabljene stvari ne spravijo v slabo voljo. Če se na pot odpravljamo pod okriljem turistične agencije, potem oni namesto nas poskrbijo za nekaj osnovnih zadev in nam tako vsaj nekoliko olajšajo same priprave na potovanje. Nekaj več organizacije je seveda potrebne, če se na pot odpravljamo v lastni režiji, še sploh pa, če se na potovanje kam daleč odpravljamo prvič. Poglejmo si, na kaj nikakor ne smemo pozabiti!

Preden odpotujemo…

  • Naredimo si spisek stvari, ki jih bomo na poti potrebovali – pri tem bodimo kar se da praktični in racionalni. Tako s sabo na primer nikar ne pakirajmo večerne toalete, fena in depilatorja, če potujemo na treking po Andih. Prav tako je doma smiselno pustiti vse, kar lahko kupimo spotoma. Je pa pametno s sabo spakirati vsa potrebna zdravila in medicinske pripomočke, pribor za šivanje, švicarski nož, ki ga nikar ne nosite v ročni prtljagi, ročno svetilko in zemljevid ali turistični vodnik destinacije, ki vam lahko pridejo prav v različnih situacijah.
  • Preden za sabo zapremo vrata svojega doma še enkrat preverimo, da smo izklopili vse električne aparate, zaprli vodo, zaprli okna in dvojno zaklenili.
  • Že doma si naredimo osnovni proračun, ki ga bomo na poti predvidoma porabili. Najbolje je izhajati iz predvidene dnevne porabe in nato s sabo vzeti denar za toliko dni, za kolikor potujemo. Pri potovanju s turistično agencijo so določeni stroški kriti že vnaprej, pri potovanju na lastno pest pa razen letalske vozovnice običajno ni plačanega ničesar drugega. S sabo je smiselno imeti tudi kreditno kartico, ki jo lahko uporabimo v primeru, da nastanejo kakršni koli nepredvideni večji stroški. Prav tako je pri sebi vselej dobro imeti kakih 100 ameriških dolarjev, ki nas znajo rešiti iz kakšne neprijetne situacije.
  • Pri nakupu letalske vozovnice, se je smiselno posluževati iskalnikov in portalov, ki primerjajo cene posameznih letalskih družb. Za poceni letalsko vozovnico je običajno potrebnega veliko truda, iskanja, potrpljenja in časa. Splača se pobrskati tudi po spletnih straneh posameznih letalskih družb, ki letijo na izbrano destinacijo, saj te včasih nudijo ugodnejše cene, kakor če karto kupite pri agenciji.
  • Informirajte se o destinaciji, na katero ste namenjeni. V pomoč so vam lahko turistični vodiči in forumi, kjer drugi popotniki delijo svoje izkušnje s poti. O državi, kamor ste namenjeni, je smiselno vedeti osnovne informacije: njihovo denarno valuto in pretvorbo v evro, uradni jezik, glavno mesto in število prebivalcev, osnovne kulturne navade, časovni pas in zamik, nevarnosti, ki utegnejo prežati na popotnika, zdravstvene zahteve in potrebna cepljenja, ipd. Že doma si je smiselno narediti okvirni načrt, kaj si želimo ogledati in koliko denarja ter časa imamo na voljo. Seveda lahko načrt nato spotoma tudi spreminjamo, vseeno pa nam služi kot okvirni plan poti, ki je pri potovanju na lastno pest še kako dobrodošel. Že pred potovanjem se je smiselno sprijazniti z dejstvom, da vsega nikakor ne bo mogoče videti in da se zato nikakor ne splača hiteti, saj na ta način ne boste zares videli niti tistega, kar ste se namenili obiskati.
  • Na pot se vselej odpravite zdravi in v dobri fizični formi. Če odhajate na daljše potovanje, je pred potjo smiselno opraviti podrobnejši zdravstveni pregled, prav tako je dobra forma osnova za večjo odpornost in premagovanje utrujenosti, dolgih voženj, slabšega spanja, jet leg-a in drugačne hrane.

In za konec še najpomembneje – na potovanje se vselej začnite pripravljate pravi čas! To pomeni, da si dokumente, vize, zavarovanje, cepljenja in vse ostale formalnosti uredite dovolj zgodaj, pakiranje oblačil pa si najverjetneje lahko pustite za zadnji dan. Če boste vse uredili pravi čas, si boste na ta način prihranili precej živcev in nervoze. Prav tako je to najboljše varovalo, da česa pomembnega ne boste pozabili doma!

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano