back to top
DomovPotovanjaKaj moram vedeti, ko v tujini najamem avto?

Kaj moram vedeti, ko v tujini najamem avto?

Če se odpravljate v tujino brez lastnega avtomobila, na primer z letalskim prevozom, potem se na končni destinaciji običajno izplača najeti avtomobil, s katerim lahko raziskujete znamenitosti in dodobra spoznate kraje, kjer boste preživljali svoje počitnice. Preden se odločite za najem, pa si preberite, katere so tiste stvari, ki jih pred najemom avtomobila v tujini preprosto morate vedeti!

Kaj potrebujemo za najem avtomobila v tujini?

Za najem vozila v tujini potrebujemo veljavno vozniško dovoljenje, osebni dokument in kreditno kartico in denar, s katerim storitev na licu mesta plačamo. Bolje je, da vse potrebno uredimo že pred samim odhodom na dopust. Tako poskrbimo, da nas bo avto že pričakal, ko prispemo na destinacijo. To seveda pomeni, da je treba vozilo rezervirati že od doma. V nekaterih državah naše vozniško dovoljenje ne bo zadostovalo, kar pomeni, da si morate v takem primeru narediti mednarodno vozniško dovoljenje. Izjemoma nekatere države zahtevajo, da si uredite njihovo začasno vozniško dovoljenje. Pri rezervaciji in plačilu najetja avtomobila je potrebno biti previden, da za plačano storitev na koncu tudi dobimo, kar smo plačali. Dobro je avtomobil najeti od podjetij, za katere vam lahko kdo iz prve roke tudi zatrdi, da sta njihova storitev in poslovanje korektno.

Kateri stroški so povezani z najetim avtomobilom v tujini?

Pri najemu avtomobila plačate stroške samega najema na dan za poljubno število dni. Drugih obveznih doplačil običajno ni. Običajno je praksa takšna, da vozilo pri podjetju, ki se ukvarja z izposojo vozil, prevzamete s polnim rezervoarjem. Poln rezervoar naj bi na koncu tudi vrnili, ko se vam najem izteče. Pri najemu vozila nekatera podjetja zahtevajo tudi kreditno kartico – z njo zavarujete sam najem avtomobila. Gre za pred-avtorizacijo – torej za rezervacijo denarja v višini najema in stroškov odgovornosti tistega, ki vozilo najema.

Osnovni pogoji za najem

Osnovni pogoji za najem avta v tujini je starost vsaj 21 let ter veljavno vozniško dovoljenje, katerega veljavnost ne poteče še vsaj dve leti od datuma rezervacije.

Kaj storiti v primeru prometne nesreče?

Čeprav si tega gotovo ne želi nihče, se nam na poti lahko pripeti marsikaj. To pomeni, da se hitro lahko znajdete v neprijetni situaciji, kot je na primer prometna nesreča. V ceno najema sta običajno zajeta osnovno in kasko zavarovanje vozila, mnoga podjetja pa avtomobil zavarujejo tudi proti kraji. Če se slučajno znajdete v prometni nesreči, potem je prvi korak, da o nezgodi obvestite policijo ter si na ta način priskrbite policijski zapisnik. Obenem je potrebno o nesreči obvestiti podjetje, pri katerem ste avto najeli. Ko avtomobil vrnete, je potrebno izpolniti še izjavo o nezgodi oziroma tehničnem problemu, ki je nastal kot posledica nesreče.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano