back to top
DomovPotovanjaSpoznajmo Grenlandijo

Spoznajmo Grenlandijo

Na Grenlandijo se običajno odpravijo najbolj drzni in avanturistični popotniki in tisti, ki ljubijo naravo v vseh njenih pojavnih oblikah. Običajno je razlog za obisk te dežele treking po arktičnem svetu, kateremu ni para nikjer drugje na svetu. Takšna potovanja v organizirani skupini običajno trajajo okoli 14 dni. Običajno se popotniki odpravijo na južno Grenlandijo – to je predel, kjer je ob robu celinskega ledu ta dežela najbolj zelena. Popotovanje po Grenlandiji pomeni predvsem pristno doživljanje neverjetnih elementov narave. Tako se popotniki lahko navdušujejo nad turkizno modrimi fjordi, pastelno zelenimi pašniki, ledenimi gorami, nad bogato floro in favno, in še marsičem. Grenlandija je tudi ena izmed najbolj fotogeničnih dežel, zato fotografski navdušenci doma nikakor ne smejo pozabiti kamere. Za mnoge pa je vrhunec popotovanja na Grenlandijo dotikanje celinskega ledu.

Potovanje po Grenlandiji od popotnika terja nekaj fizične pripravljenosti in entuziazma, saj je mnoge zanimive točke moč doseči samo peš. Sploh če se želite lotiti trekinga na ledenik Eqalorutsit, potem se pripravite na 3-dnevno odpravo, s po med 6-8 ur hoje dnevno in na nekoliko bolj zahtevne razmere – zares zahteven je sicer samo vzpon na poti do ledenika, kjer se ga je tudi moč dotakniti.

Kaj obiskati na Grenlandiji?

  • Plutje z barko med spektakularnimi fjordi
  • Obiski pomembnejših vikinških mest
  • Obiski osamljenih kmetij tik ob ledenih fjordih
  • Obisk največjega mesta na jugu Grenlandije – mesta Qaqortoqu
  • Treking do ledenika Eqalorutsit – njegova posebnost je, da se 24 ur dnevno lomijo kosi ledu
  • Obisk Igaliku-ja od koder je mogoče narediti pohod do platoja, s katerega je čudovit razgled na fjord Qooroq Ice in bližnje nasedle ledene gore. Od tod je moč obiskati tudi »neimenovane« slapove.
  • Obisk Igaliku Kujalleqa, od koder je moč narediti pohod do razgledniške točke na ledeniško reko, v ozadju pa je mogoče videti ledenik – ta pohod traja več ur. Na poti je mogoče videti tudi nekatere naravne zanimivosti, na primer skoraj puščavniške pokrajine
  • Obisk jezerskega območja Vatnahverfi – na tem polotoku se nahaja nekaj osamljenih kmetij, vreden obiska je gotovo področje Hvalsey z ohranjenimi vikinškimi ostanki.
  • Qassiarsuka –tu si je vredno ogledati repliko hiše Erika Rdečega, odkritelja Grenlandij, ter spomenik Leifa Erikssona – pustolovca, ki je skoraj pol tisočletja pred Kolumbom odkril obale Amerike.
  • Dežela Erika Rdečega – na poti je moč občudovati krasno naravo ali se podati na sprehod do katere izmed osamljenih kmetij v okolici. Erik Rdeči je bil vikinški raziskovalec, ki je prvi odkril to čudovito in skrivnostno deželo – Grenlandijo.
Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano