back to top

Dunaj

Dunaj je bil že nekajkrat razglašen za mesto z najboljšo kakovostjo življenja in že več let zaporedoma privlači množico turistov iz vsega sveta. Mesto je še zlasti živahno v času božičnih praznikov, ko Dunaj v enem mesecu obišče ogromno ljudi, ki se navdušujejo nad njegovim božičnim sejmom, okrasitvijo in energijo prazničnega mesta. Dunaj je kulturno in zgodovinsko močno vplivalo tudi na našo državo in narod, saj so se tam izobraževali nekateri naši največji kulturniki. Še danes je Dunaj eno izmed kulturnih središč v tem delu Evrope. Gre za čudovito in zgodovinsko izjemno bogato mesto ob Donavi, kjer vas preteklost spremlja na vsakem koraku. Mesto je pravi arhitekturni biser, v katerem vam mogočne in veličastne zgradbe govorijo svojo zgodbo.

Kaj obiskati, ko se odpravite na Dunaj?

  • Znameniti bulvar Ringstrasse – bulvar je dal zgraditi Franc Jožef in je gotovo ena izmed največjih znamenitosti mesta. Letos bulvar praznuje svojo 150-letnico. V ta namen bo letos na bulvarju še posebej živahno, organizirali bodo številne prireditve in dogodke, v muzejih pa bo na to temo odprtih kar nekaj razstav.
  • Arhitekturni potep skozi Dunaj – za tiste, ki ljubite arhitekturo, je Dunaj prava poslastica. Zagotovo si morate ogledati dunajsko opero, parlament, mestno katedralo, cesarski dvor Hofburg in še mnoge druge veličastne zgradbe, ki jih lahko srečate na vsakem koraku, ko raziskujete to svetovljansko mesto.
  • Sacher torta – noben obisk Dunaja ni popoln, če ne okusite znamenite in izjemno okusne Sacher torte. To je najbolje storiti tako, da obiščete hotel Sacher, kjer vam bodo postregli z originalno »Sacherco«.
  • Obisk dunajskega živalskega vrta – mnogi se na Dunaj odpravijo tudi, da bi obiskali lepo urejen živalski vrt, kjer je moč videti ogromno različnih živalskih vrst.
  • Obisk razglednega stolpa Danuturm – stolp ponuja razgled nad celotnim Dunajem iz višine 252 metrov, kar je gotovo vredno ogleda in mnogim jemlje dah. Prav tako je nadstropje nižje moč uživati v hrani v posebni, vrteči se restavraciji.
  • Obisk dvorca Schönbrunn – dvorec je prava paša za oči, v preteklosti pa so v njem prebivali kraljica Marija Terezija, njen sin Franc Jožef I. ter znamenita Sissi.
  • Obisk zabaviščnega parka Prater – Dunaj je prava destinacija tudi za vse tiste, ki iščejo zabavo. Za to se je najbolje odpraviti v živahen in izjemno priljubljen zabaviščni park Prater.

V letu 2015 je na Dunaju še posebej živahno, saj naša sosednja prestolnica praznuje kar nekaj rojstnih dni, med drugim tudi že zgoraj omenjeno 150- letnico Ringstrasse. Če se hočete izogniti trumam turistov, je Dunaj bolje obiskati pred božičnimi prazniki, sicer pa je primeren čas za obisk kateri koli mesec v letu.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano