back to top
DomovIzletiDružinski izlet na morje s kolesi

Družinski izlet na morje s kolesi

Ste že kdaj pomislili, da bi se namesto z avtom na morje odpeljali kar s kolesom? Kolesarski izlet na morje je idealen v času poletnih počitnic, saj se nanj lahko podajo že malo večji otroci, se med potjo zabavajo, spoznavajo naravno in kulturno dediščino in si dodobra razmigajo kosti. Kako se na kolesarski izlet z otrokom pripraviti in kaj med potjo upoštevati?

1. Z otrokom se o izletu pogovorite

Otroka na pot ustrezno pripravite. Povejte mu, da se na pot odpravljate s kolesom, kam se odpravljate, kje boste prenočevali, kaj vse si boste na poti ogledali. Tako boste v njem prebudili zanimanje in pričakovanje, ki bosta poskrbela za ustrezno motivacijo.

2. Kolesa pred odhodom servisirajte in dobro preglejte/dokupite manjkajočo opremo

Tako otrokovo kot tudi vaša kolesa naj pregleda mojster in jih ustrezno pripravi za pot. Poskrbite, da na vseh kolesih delajo tako sprednje kot zadnje odbojne luči. Dokupite potrebno orodje za popravilo koles na poti. Otrok naj ima na kolesu čim manj prtljage, saj ga bo odvečna prtljaga ovirala in ga dodatno bremenila. Na kolo mu lahko montirate manjše zadnje torbice, v katere mu pospravite njegove osebne stvari. Ne pozabite na čelade.

3. Skrbno načrtujte pot

Pred potjo si naredite dodelan plan poti, dnevnih razdalj, preverite, kje lahko spite( hoteli, apartmaji, hostli,..), kaj si lahko med potjo ogledate. Na ta način boste brezskrbneje uživali z vašim najmlajšim in se mu posvetili.

4. Ne delajte prevelikih razdalj

Če boste otroka preveč gnali, bo utrujen, siten in pot zagotovo ne bo tako zabavna, kot bi lahko bila, če bi dnevno kilometrino prilagodili otrokovim sposobnostim. Priporočljivo je, da sledite njegovim zmožnostim. Če opazite, da je utrujen, se ustavite, odpočijte, saj boste na ta način prihranili marsikatero solzo ali neljubi padec, posledico preutrujenosti. Naj bo otrokova varnost vselej na prvem mestu.

5. Med vožnjo se ustavljajte na za otroke zanimivih krajih

Stranske poti izkoristite za ogled zanimivih krajev, zgodovinskih in naravnih spomenikov in jih otroku predstavite na njemu privlačen način. Naj si otrok že pred potjo izbere, kaj želi med potjo videti, saj ga bo pričakovanje gnalo naprej.

6. Med potjo se lahko zapeljete z vlakom

Otroku lahko po delu poti, ki jo bo opravil, za nagrado ponudite vožnjo z vlakom. Tako bo pokrajino videl še iz neke nove, privlačnejše perspektive, se na vlaku odpočil in si nabral moči za nove podvige.

7. Zabavajte se in otroka za trud nagradite

Naj bo pot s kolesom zabavna. V nasprotnem primeru otroka še dolga leta ne boste uspeli navdušiti nad podobnim izletom. Igrajte se, pojte, otroka za trud nagradite s sladoledom, njegovo priljubljeno jedjo, kopanjem ali spanjem pod zvezdnatim nebom. Le na ta način bodo vaše počitnice prijetne in kolo bo ostalo njegov prijatelj.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano