back to top
DomovPotovanjaIzposoja kavča na potovanjih ali couchsurfing

Izposoja kavča na potovanjih ali couchsurfing

Si želite potovati, a vaša denarnica v zadnjem času ne poka po šivih? Radi združujete spoznavanje novih dežel s spoznavanjem domačinov in njihovega načina življenja? Vas ne moti spanje na kavčih, pomožnih posteljah ali blazinah? Potem preizkusite couchsurfing sistem ali po domače »surfanje iz kavča na kavč«.

Couchsurfing je globalna mreža uporabnikov, skupnost, ki jo druži izmenjava gostoljubnosti in želja po večanju socialne mreže. Couchsurfing.org je spletna stran, ki svojim uporabnikom omogoča iskanje gostitelja ali nudenje domačega kavča zainteresiranim gostom. Na ta način se lahko gibljete iz enega gostujočega kavča na drugega, spoznavate gostitelja in okolje, v katerem prebiva in se ob tem izvrstno zabavate.

Skupnosti »kavčarjev« se pridružite tako, da si na spletni strani www.couchsurfing.org ustvarite račun in zapišete, koliko gostov lahko sprejmete pri sebi doma, obenem pa lahko že iščete možne nastanitve za vas. Ko iščete prenočišče, v iskalnik vnesete želeno državo in tako najdete potencialne gostitelje. Iz posameznikovega profila je razvidna država bivanja, njegov spol, odzivnost na sporočila, jeziki, ki jih govori in podatek o tem, koliko ležišč ima na voljo. Med njimi si izberete ustreznega in z njim preko elektronske pošte vzpostavite kontakt. Na profilu osebe, pri kateri želite prenočiti, boste našli tudi pozitivne in negativne izkušnje, ki so jih drugi uporabniki morda zapisali na njen profil.

Če se odpravljate na potovanje po tuji deželi in ste se odločili za couchsurfanje, sledite naslednjim korakom. Na spletni strani ustvarite profil, dobro se opišite, predstavite, dodajte kakšno vašo fotografijo. Z iskanjem je dobro začeti kakšen teden ali dva prej, odvisno od kraja, kamor se odpravljate. Če je vaš cilj turistično zelo oblegano mesto, je z iskanjem morebitnega gostitelja dobro začeti že kakšen mesec prej. Dobro si oglejte profile gostiteljev, njihove reference, preberite kaj ponujajo, česa morebiti ne odobravajo in se na podlagi tega odločite, s kom boste vzpostavili kontakt. Ko se z osebo dogovorite za bivanje, si izmenjajte elektronske naslove, telefonske številke in se dogovorite o podrobnostih. Na licu mesta vselej poskrbite, da se boste do gostitelja obnašali spoštljivo, da boste za sabo počistili in mu ne ustvarjali nepotrebnih stroškov. Couchsurfing gostitelj nikakor ni dolžan nuditi hrano ali oglede mesta; vse to počne le, če se za to sam odloči.

Za večino popotnikov, ki so cele države prepotovali tako, da so brezplačno prenočevali na kavčih, je izkušnja zelo pozitivna. To je način, s pomočjo katerega spoznate nove prijatelje, vidite dele mesta, države, ki v vodičih niso omenjeni, spoznavate navade lokalnega prebivalstva in se neizmerno zabavate. Zato vsekakor ne pozabite svojega gostitelja povabiti na pivo ali koncert.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano