back to top
DomovPotovanjaCiper – košček raja v Sredozemlju

Ciper – košček raja v Sredozemlju

Ciper je otok v Sredozemskem morju, ki se nahaja na stičišču Evrope, Azije in Afrike. Ciper velja za eno izmed najmanjših držav v Evropi, med otoki v Sredozemlju pa je tretji največji, takoj za Sicilijo in Sardinijo. Otok Ciper se deli na turški in grški del – severni in južni del. V EU sodi zgolj južni, torej grški del Cipra, za turiste pa je povečini bolj privlačen turški, torej severni del otoka. Ta velja tudi za infrastrukturno bolj urejenega. V južni del Cipra lahko državljani EU vstopijo samo z veljavno osebno izkaznico, v severnega pa lahko vstopijo samo preko letov skozi Turčijo, za kar potrebujejo potni list.

Ciper zadnja leta postaja vse bolj priljubljena destinacija za počitnice. Otok se lahko pohvali z izjemno gostoljubnimi domačini, odlično mediteransko kulinariko in naravnimi lepotami, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega. Na severu se turisti najpogosteje odpravijo v mesti Famagusta in Kirenija, ki se lahko pohvalita tudi z najboljšimi hoteli, katerih je v izobilju. Na jugu se večina odpravi v mesti Larnaca in Limassol, ki sta tudi največji južni pristanišči otoka.

Kaj si ogledati na Cipru?

Ciper nudi priložnosti za najraznovrstnejše počitniške aktivnosti. Tako se lahko na otok odpravite zgolj zaradi poležavanja na plaži in kopanja, lahko pa je vaš dopust na Cipru tudi zelo aktiven in zanimiv. Tako si lahko najamete avto in si na lastno pest ogledate znamenitosti, ki jih nudi ta država.

  • Nikozija – gre za glavno mesto, ki odraža sredozemski duh in si ga gotovo velja ogledati.
  • Limassol – gre za drugo največje mesto na otoku. Tu se nahaja največje ciprsko pristanišče, ki velja za eno izmed najpomembnejših mediteranskih pristanišč.
  • Larnaca – gre za turistično mestece, ki se nahaja na grškem predelu otoka. Ponaša se s kar 8 km peščeno plažo, čudovitim in čistim azurnim morjem ter neverjetno obmorsko promenado, ki jo krasijo palme, bari, moderna marina, nakupovalno središče in ostanki srednjeveškega obzidja.
  • Številni skriti kotički in čudovite plaže – če se odločite za najem avtomobila, lahko Ciper raziščete kar sami. Tako boste gotovo naleteli na izjemne naravne lepote in se okopali v katerem izmed nepozabnih zalivov. Poleg tega velja otok za središče mediteranske kuhinje, zato na poti po Cipru gotovo ne boste lačni.
  • Slano jezero Larnaka – preko zime je jezero napolnjeno z vodo in obdano z flamingi (med novembrom in marcem), poleti pa jezero presahne. Iz zgodovine je jezero poznano po soli, ki so jo pridobivali v Larnaki.
  • Zaliv Polis – nahaja se pod mestom Stavros, v okolici katerega so odkrili razvaline, ki so morda ostanki Odisejeve palače. Zaliv Polis naj bi bilo staro pristanišče antične Itake. Mestece Stavros z zalivom je prijetna izletniška točka, kjer v parku stoji kip Odiseja in zemljevid, na katerem so prikazana vsa njegova popotovanja.
Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano