back to top
DomovSlovenijaCeljski grad

Celjski grad

Celjski grad je eden izmed zgodovinsko pomembnejših in priljubljenih gradov na Slovenskem. Grad stoji na hribu iznad mesta Celje in tako iz vrha omogoča čudovite poglede na mesto spodaj in širšo okolico. Celjski grad je zanimiv zaradi svoje bogate in razgibane zgodovine, prav tako pa tudi danes na gradu potekajo mnoge aktivnosti in prireditve ter na ta način pripomorejo k ohranjanju te dragocene zgodovinsko – arhitekturne dediščine.

Celjski grad se pogosto poimenuje tudi Stari grad Celje ali pa Celjski zgornji grad. Gre za nekdanji grad in tudi sedež Celjskih grofov. Ena izmed njegovih posebnosti je njegova lega – grad leži na triadni vzpetini ob robu mesta Celje, okoli njega pa ga spodaj ovija reka Savinja, ki se od tam preliva v laško dolino. Grad je prizorišče mnogih dejavnosti in prireditev, prav tako pa je predmet nenehnih prenov in restavriranj. V grad se v zadnjih letih vlaga vedno več sredstev za obnovo, saj predstavlja grad pomembno narodno dediščino, poleg tega pa ne gre zanemarjati njegove nekdanje vloge – v svojem času je namreč predstavljal največjo utrdbo na našem ozemlju.

celjski grad

Grad je bil najprej omenjen v letu 1322 in se je prvotno imenoval Grad Celje. Ker je grad najbolj znan po Celjskih grofih, ki so postali njegovi lastniki leta 1341, je raziskovanju tega obdobja zgodovine gradu gotovo posvečena posebna skrb. Celjski grofje so namreč v času, ko so bili lastniki gradu, grad preuredili v stanovanjsko bivališče, ki je nudilo večje udobje kakor tipična utrdba. Leta 1400 so zgradili znameniti Friderikov stolp – gre za štirinadstropni obrambni stolp, ki si ga mnogi obiskovalci odločijo pobliže ogledati tudi danes. Grad je v naslednjih stoletjih doživel še mnogo prenov in dozidav. Tako je sčasoma grad vse bolj izgubljal svojo obrambno vlogo in namesto le-te se je v ospredje postavljala gospodarska komponenta samega gradu. Zaton gradu je mogoče pripisati izgubljanju na njegovem strateškem pomeni. V 18. stoletju je tako grad vse bolj izgubljal svojo podobo in se spreminjal v razvalino. V zadnjih letih pa se vedno več vlaga na obnovi in ureditvi gradu. Zanj v prvi vrsti skrbi Turistično društvo Celje, ki vsako leto na gradu organizira tudi vrsto prireditev, na primer poletno prireditev Pod zvezdami Celjanov. Grad postaja priljubljeno kulturno in zabavno glasbeno prizorišče za najrazličnejše priložnosti. Na njem so v preteklosti organizirali različne igre, koncerte in druge dejavnosti.

celjski grad

celjski grad

celjski grad

Grad danes s svojim živahnim življenjem tako postaja vse pomembnejša turistična točka na slovenskem ozemlju. To je moč potrditi tudi s številom ljudi, ki se ga vsako leto odločijo obiskati – grad namreč obišče kar 60 tisoč obiskovalcev. Grad s svojo zavidljivo tradicijo, bogato in tudi burno preteklostjo, edinstvenim ambientom in dih jemajočim razgledom tako ponuja odličen prostor za najrazličnejše prireditve in kulturne dogodke, prav tako pa je zanimiva turistična točka za vse tiste, ki cenijo preteklost našega naroda in v takšnih unikatnih spomenikih naše zgodovine vidijo njihovo pravo vrednost. Za vse informacije o vodenih ogledih in nakupu vstopnic pa so vsem obiskovalcem na voljo v Turistično informacijskem centru, kjer je moč najti tudi zgibanke in zloženke o Celjskem gradu.

celjski grad

celjski grad

[youtube id=”vFT1BceL24w” width=”715″ height=”402″]

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano