back to top

Celje

Celje je eno izmed slovenskih večjih mest in se nahaja v Savinjski pokrajini. Mesto je bilo ustanovljeno leta 45 pr.n.št., leta 15 pr.n.št. pa so ga brez bojev priključili Rimskemu cesarstvu.  V mestu Celje živi skupno 37.834 prebivalcev, kar pomeni kar 1.700 prebivalcev na kvadratni kilometer.  Celje leži ob sotočju reke Savinje in Voglajne, v spodnji Savinjski dolini. Največja kulturna, zgodovinska in turistična znamenitost mesta Celje je gotovo Celjski grad, ki je bil prvič omenjen že daljnega leta 1322 in je med ljudmi najbolj poznan po svojih slavnih lastnikih – celjskih grofih. Le-ti so bili gotovo ena izmed najvplivnejših plemiških družin na območju Slovenije. Celje je po velikosti tretje največje slovensko mesto in je tako dovolj veliko, da ponuja vse, kar imajo velika mesta.

Celje ima 10 mestnih četrti, mestna občina Celje pa kar 9 krajevnih skupnosti. Prve živeče skupnosti oziroma naselbine so se na tem območju pojavile že v času halštatske kulture. V času Keltov in starogrških zgodovinarjev je imelo mesto ime Keleja. To v keltščini pomeni zaklonišče ali tudi zavetišče. Celje je bilo tako pomembno keltsko naselje, kjer so v 1.st.pr.n.št. tudi kovali noriški denar. Ko so leta 15 pr.n.št. Celje zasedli Rimljani, so ga preimenovali v Celeio. Mesto je kasneje tudi dobilo mestne pravice. Ohranjeni zapisi pričajo o Celeiji kot bogatem in gosto naseljenem mestu. Mesto je bilo zavarovano z obzidjem in stolpi, imelo je široke ulice in trge. Celje je bilo v tem času pogosto poimenovano  tudi druga Troja. Skozi mesto Celeia je potekala tudi pomembna rimska cesta, ki je peljala iz Ogleja v Panonijo. Celje je bilo v času Hunov opustošeno in izropano. V 5 in 6 stoletju je bilo zaradi velikih preseljevanj ljudstev mesto močno porušeno. Obnovili so ga v zgodnjem srednjem veku. V tem času se mesto omenja tudi pod imenom Cylie. Kasneje se je mesto začelo razvijati v pomembno obrtniško in trgovsko središče. V 15. stoletju so okoli mesta zgradili mestno obzidje in jarek, kar je mesto kasneje tudi obvarovalo pred napadi Turkov.

Celje spomenik cerkev

Celje je pomembno slovensko mesto tudi po številčnosti prebivalstva. V zadnjih letih tako Celje z okolico poseljuje 71.144 prebivalcev. Mesto je privlačno tudi za turiste, saj ponuja veliko turističnih znamenitosti. Mednje spadajo na primer Celjski dom, Cerkev in dom duhovnih vaj nad hribu Svetega Jožefa nad Celjem, Stara grofija, Celjski grad z znamenitim Friderikovim stolpom, Celjsko obzidje, Kalvarija, Prothasijev dvorec, Magistrat, Železni dvor, Narodni dom, Joštov mlin, Stari mlin, Celjska koča in še mnoge druge. Celje je tudi geografsko gledano iz našega glavnega mesta lahko dosegljivo in tako turistom ponuja utrip sodobnega manjšega mesta s pridihom zgodovine. V mestu in okolici je zaradi bogate preteklosti mogoče obiskati tudi mnoge pomembne sakralne stavbe.

celjski grad

celje zastava

Mesto ponuja tudi bogato prenočitveno ponudbo. Gostje tako lahko izbirajo med mnogimi kvalitetnimi hoteli, na voljo pa so tudi hostli ali zgolj sobe. Celje pa bo zadovoljilo tudi tiste, ki se navdušujejo nad kulturo in umetnostjo. Mesto je tako ravno prav majhno, da se človek v njem počuti povsem doma, po drugi strani pa nudi številne prireditve in kulturne dogodke, ki iz Celja delajo živahno mesto.

[youtube id=”lmw3wGlB-Yw” width=”715″ height=”402″]

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano