back to top
DomovPotovanjaBudimpešta, dve mesti v enem

Budimpešta, dve mesti v enem

V Budimpešto se lahko iz Ljubljane odpravite z vlakom in za potovanje zapravite zelo malo denarja. Tja lahko ugodno letite tudi z nizkocenovnim prevoznikom iz letališča Venecia-Treviso. Seveda je možno pot opraviti tudi z avtom, vendar je to daleč najdražja oblika potovanja v madžarsko prestolnico.

Mesto je zgrajeno na bregovih Donave. Budim, ki se nahaja na enem od bregov Donave, je nekoč nudil dom aristokraciji, del imenovan Pešta pa je bil trgovsko in intelektualno središče. Do 19. stoletja so območje sestavljala tri mesta, poleg omenjenih dveh še Stari Budim in šele most jih je leta 1873 povezal v eno. Če vas privlači svet arhitekture, je mesto zagotovo pravi kraj za tovrstne užitke. Na bregu dela mesta, imenovanega Budim, se dviga Budimski grad, ki je danes dom Madžarske narodne galerije. Zgrajen je bil v 13. stoletju zaradi vdorov Mongolov. V sklopu gradu je bila zgrajena tudi knjižnica, ki se je takrat postavljala ob bok vatikanski. V Budimu lahko obiščete tudi Ribiško trdnjavo, zgrajeno v neoromantičnem slogu leta 1901; ime je dobila po cehu ribičev, ki so v srednjem veku branili mestno obzidje in po ribji tržnici v bližini. Po veličini in pompoznosti za omenjenim gradom nič ne zaostaja Parlament, 268 metrov dolga palača zgrajena v novogotskem slogu z mogočno kupolo, ki se nahaja v predelu Pešta. Zgradili so ga v letih med 1885 in 1905. V palači hranijo madžarsko kraljevo krono in ostale insignije. Danes je parlament ikona »bisera Donave«. V Pešti si lahko ogledate tudi največjo cerkev v mestu, posvečeni sv. Štefanu in zgrajeni v neorenesančnem slogu. Mesto je bilo močno uničeno v času druge svetovne vojne; poškodovali so ga ameriški bombniki in Rdeča armada, ki je mesto osvobodila. Na hribu nad mestom še danes stoji ruski spomenik zmage.

Po mestu se lahko prevažate s številnimi prevoznimi sredstvi; na voljo sta vam turistični avtobus in barčica, tramvaj, podzemna železnica. Zadnja je bila med prvimi na svetu zgrajena leta 1896.

Ko boste že pošteno utrujeni od pohajkovanja, se vam bo pošteno prilegel obisk katerih izmed številnih term, ki se nahajajo v mestu. Ene od najstarejših so terme Kiraly, ki še iz turških časov ohranjajo originalno arhitekturo. Z nakupom cenovno ugodne vstopnice v terme vam bo omogočen dostop do celotnih term, ki vključujejo glavni bazen in manjše, z malo nižjo temperaturo vode od osnovnih 36 stopinj in vstop v turško in suho savno. Če ne marate vročine, si lahko poleg palač in številnih mestnih cerkva ogledate živalski vrt, ki je eden večjih v Evropi.

Če vas bo medtem že popadla lakota, se lahko okrepčate s slavnim madžarskim gulašem, pikantnim golažem, ki poleg mesa vsebuje še paradižnik, papriko in ostale začimbe, ki ga naredijo pikantnega. Naj bo tudi vaš izlet po mestu številnih mostov ravno takšen, okusen.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano