back to top
DomovIzletiBožičkova dežela

Božičkova dežela

Kje se nahaja Božičkova dežela?

Božičkova dežela je pravljičen kraj na Laponskem, v deželi Finska. Božiček stanuje v zasneženi pokrajini pod goro Korvatunturi, kar v prevodu pomeni Ušesno uho in simbolno pomeni uslišanje vseh želja, ki jih skozi leto naslavljamo na tega dobrega moža. Najprimernejši čas za obisk Božičkove domovine je zimski čas, ko si lahko obetamo, da bomo videli tudi enega izmed najlepših nebesnih pojavov – severni sij ali t.i. Aurora Borealis. Ta magična dežela nudi nepozabno doživetje tako za najmlajše kakor za vse, ki imajo radi otroka v sebi. V Božičkovi deželi se lahko spoznamo z Božičkom osebno in se navdušimo nad neverjetno idilično pokrajino daljnega severa.

 

Kaj obiskati?

 • Obisk Božičkove vasi: na obisku pri Božičku se obiskovalci z njim lahko slikajo, mu zaupajo svoje skrite želje in se z njim pogovorijo. Božička je mogoče obiskati kar v njegovi pisarni, hkrati pa obiskovalci na pošti lahko vidijo kupe pisem, ki jih ljudje pišejo in pošiljajo Božičku iz vsega sveta.
 • Obisk Božičkovega parka: park se nahaja v bližini Božičkove vasi in je primeren za družine z otroci, saj vsebuje tematske igralnice in zanimive delavnice za otroke.
 • Ogled farme huskijev in vožnja s pasjo vprego: sani običajno vleče 4-5 huskijev, vožnja z vprego pa je adrenalinska in vznemirljiva. Na saneh lahko zasneženo zimsko pokrajino odkrivate iz povsem novega in drugačne zornega kota.
 • Ogled farme severnih jelenov in vožnja z jelenjo vprego: na ogledu se spoznate s temi izjemnimi živalmi in z načinom njihove vzreje.
 • Vožnja z motornimi sanmi po zasneženi pokrajini: avanturistična vožnja po laponski naravi do zamrznjenih rek, zasneženih gozdov in skozi doline ter hribe.
 • Obisk muzeja in ogled centra znanosti Arktikum: na ogledu se je mogoče spoznati z načinom življenja ljudi na arktičnem območju, z zgodovino Laponije in posebno kulturo Laponcev.
 • Ogled živalskega vrta v mestu Rovaniemi: tu je mogoče videti sivega volka, snežno sovo, losa, polarnega medveda, jelene in mnoge druge živalske vrste, ki jih pri nas ni mogoče videti.
 • Ogled mesta Rovaniemi: sprehod po Božičkovem rodnem kraju, ogled njegove hiše, nakup spominkov ali razglednic v božično okrašenih trgovinah po mestu.
 • Večerni izlet v neokrnjeno naravo: skrivnostno nočno zasneženo pokrajino je mogoče raziskovati s krpljami na nogah, se pogreti ob ognju na prostem ali pa, če boste imeli srečo, opaziti enega izmed svetlobnih fenomenov te dežele – t.i. lisičji
 • Prečkanje polarnega kroga: Božičkova dežela obiskovalcem nudi tudi prečkanje polarnega kroga. Na ta način lahko v polnosti izkusite arktično pravljico.
 • Ribarjenje na zamrznjenjem jezeru: v Laponiji se je mogoče preizkusiti tudi v tradicionalnem ribolovu na zamrznjenem jezeru.

Kako do tja?

Božičkova dežela se nahaja na S Evrope, na Finskem, zato je do tja najlažje in najbolj priročno potovati z letalom. Letalo nas pripelje v mesto Rovaniemi, ki je administrativno središče Laponije. Mesto se nahaja na robu Arktičnega kroga in je izjemno živahno ter zanimivo mesto. Geografska lega mesta se odraža v kar 8 različnih letnih časih, katere je mesto deležno. Zanimivost tega kraja je tudi njegova oblika – znan finski arhitekt Alvar Aalto je mesto namreč oblikoval v obliki rogovja severnega jelena.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano