back to top
DomovSlovenijaBled - mesto z osupljivo kulturno in naravno dediščino

Bled – mesto z osupljivo kulturno in naravno dediščino

Bled je zaradi svoje edinstvene lege ter bogate kulturno-zgodovinske dediščine eden najbolj zanimivih krajev v Sloveniji, ki ga redno in  velikem številu obiskujejo tako domači kakor tudi tuji obiskovalci. Bled gotovo sodi med 5 najbolj pomembnih turističnih znamenitosti naše dežele. Mnoge turiste podobi otočka s cerkvijo sredi jezera in Blejski grad, ki se pne nad jezerom, povsem začarata in mnogi se redno vračajo nazaj. Kraj šteje okoli pet tisoč prebivalcev in se razprostira na vzhodnem vznožju Julijskih Alp. Leži sredi ledeniško preoblikovane pokrajine s številnimi naravnimi znamenitostmi. Med njimi velja gotovo omeniti Blejsko jezero, ki je tektonsko ledeniškega izvora in je ena glavnih znamenitosti in simbolov mesta. Mesto, kot ga poznamo danes, je nastalo iz vasi Želeče, Grad, Rečica, Zagorice in Mlino, njegova zgodovina pa sega daleč v preteklost. Leta 2004 je Bled tako praznoval tisočletnico prve omembe mesta, ki danes slovi predvsem po svoji turistični ponudbi. Zasluge za to lahko pripišemo predvsem pionirju blejskega zdraviliškega turizma Arnoldu Rikiliju, zanimivo pa je, da so Bled zelo radi obiskovali tudi znani obrazi, na primer Tito in člani dinastije Karađorđević. Idilično mestece ob jezeru je postalo priljubljeno letovišče, kjer so tudi tujci gradili svoje počitniške vile. Bled je bil tako prvi kraj na slovenskem ozemlju, ki je dobil asfaltirano cesto. Gre torej za kraj z dolgo in zanimivo zgodovino, ki obiskovalce navdušuje z številnimi znamenitostmi. Bled si je mogoče ogledati tudi na poseben način – s tradicionalne kočije, na kateri vas fijakerji popeljejo okoli jezera.

Znamenitosti na Bledu

Blejsko jezero

Jezero je dolgo dobra dva kilometra in široko približno polovico manj, v njem pa živi devetnajst ribjih vrst. Povprečna letna temperatura vode je 12 stopinj, poleti, ko se zagreje do 25 stopinj, pa jezero obiskovalcem omogoča tudi prijetno osvežitev. Jezero je sicer zelo priljubljeno tudi pri veslačih, saj gosti mednarodna veslaška tekmovanja. Gre za edini naravni jezerski otok v Sloveniji, do katerega vas lahko pripelje čoln, tipično blejska pletna.

Cerkev Marijinega vnebovzetja

Sredi jezera stoji otoček, na katerem je postavljena cerkev, še ena turistična znamenitost mesta. Cerkev na otočku sredi Blejskega jezera je ena izmed najbolje obiskanih turističnih točk pri nas, zelo priljubljena pa je kot romantična lokacija za poročni obred. V cerkvi lahko obiskovalci pozvonijo na znameniti zvon iz 16. stoletja in s tem prosijo za izpolnitev skritih želja. Potres z začetka 16. stoletja je sicer staro cerkev zelo poškodoval, zato so jo obnovili in ji nadeli baročno podobo.

Blejski grad

Obiskovalci Bleda pogosto obiščejo tudi grad, ki se razprostira na pečini dobrih sto metrov nad jezerom. Mogočno poslopje, prvič omenjeno v listini iz 11. stoletja, leži okoli dveh glavnih dvorišč. Na zgornjem stoji kapela z zanimivimi freskami. Večina grajskega poslopja je iz obdobja renesanse, najstarejši del pa je romansko obzidje z vzhodnim stolpom. Iz gradu se odpirajo tudi čudoviti panoramski razgledi na jezero in okolico.

Naravne znamenitosti v neposredni okolici Bleda

Obiska vredne so tudi nekatere naravne znamenitosti, ki se nahajajo v bližini Bleda. Med njimi veličastni osamelci nad jezerom, soteska Vintgar, mnoge planote in pašniki, Triglavski narodni park, jama pod Babjim zobom, slap pod Iglico in Pokljuška soteska.

Na Bledu poskrbljeno tudi za sladokusce

Danes je Bled poleg številnih turističnih znamenitosti znan tudi po svojevrstnih kulinaričnih specialitetah. Najbolj znana je gotovo kremna rezina, pogosto imenovala kar kremšnita, ki jo v enem od tamkajšnjih hotelov pripravljajo že od leta 1953. S sladico, sestavljeno iz listnatega testa, kuhane vanilijeve kreme in stepene sladke smetane, so turisti na Bledu deležni tudi gurmanskih užitkov. Obisk Bleda tako ni popoln brez okusne kremšnite.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano