back to top
DomovIzletiBeograd - skok do bližnje prestolnice

Beograd – skok do bližnje prestolnice

V prestolnico Srbije, Beograd, boste iz Ljubljane z vlakom prispeli v devetih urah. Tja se lahko odpravite tudi z letalom iz Ljubljane (tja lahko letite vsak dan) ali z avtobusom (vožnja traja približno osem ur) iz Ljubljane.

Mesto Beograd se nahaja v jugovzhodni Evropi, na Balkanskem polotoku. Njegova lega je na sotočju Donave in Save. Je eno najstarejših mest v Evropi, saj je bil prostor okoli obeh rek naseljen že v paleolitiku. Po prvi svetovni vojni je bilo mesto prestolnica Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Od leta 1992 je bil Beograd glavno mesto Zvezne Republike Jugoslavije, od leta 2006 je glavno srbsko mesto.

Glavna znamenitost Beograda je še vedno Hiša cvetja in Titova grobnica. Hiša se nahaja v okviru Muzeja zgodovine Jugoslavije in Muzeja 25. maja. Hišo so odprli leta 1982, dve leti po predsednikovi smrti. Danes je pod stalnim nadzorom častne straže in okrašena z vedno svežim cvetjem. Sledi ji predel mesta Dedinje, najelitnejša mestna četrt z razkošnimi vilami Beograjčanov. Če ste športni navdušenec, se lahko odpravite na znamenita stadiona JNA (Partizan), dom Nogometnega kluba Partizan, ki velja ob FK Crveni zvezdi za enega najmočnejših nogometnih ekip v Srbiji in na Balkanu. Če vas zanima zgodovina mesta, si oglejte cerkev Sv. Save, eno največjih pravoslavnih cerkva na svetu. Sprehodite se do Trga republike s parlamentom, trgov Terazije in Slavija in po glavni beograjski ulici Knez Mihajlovi in boemski četrti Skadarlija, ki vas bosta pripeljali do trdnjave Kalemegdan, od koder boste lahko občudovali mesto in sotočje Donave in Save. Park Kalemegdan je zelo lepo urejen, v poletni vročini se tja radi umikajo meščani in igrajo šah. S turističnim vlakcem se lahko popeljete na ogled parka in trdnjave. Za najboljšo večerjo in zabavo še vedno veljajo splavi, na katerih vam bo igrala živa glasba.

Če v Beogradu ostajate več dni, se lahko odpravite na hrib nad Beogradom, Avalo z znamenitim Avalskim stolpom na vrhu. V mestu so za ogled na voljo različni muzeji, kot je npr. Muzej Nikola Tesle. Zelo privlačen je tudi sprehod po veliki mestni tržnici Zeleni venac, kjer lahko začutite pravi utrip mesta. Obiščete lahko tudi novejši del mesta, Novi Beograd.

Če se v Beograd ne odpravljate s katero od turističnih agencij, lahko prespite v katerem izmed hotelov, saj so ti razmeroma poceni. V zadnjih letih so se namnožili tudi hostli, cenovno tudi povsem dostopni. Hrana in pijača je v Beogradu še vedno občutno cenejša kot pri nas. Če se torej nameravate najesti pleskavic in čevapčičev, je Beograd zagotovo raj za vaše želodčke.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano