back to top

Benetke

Benetke so mesto na vodi, ki nikoli ne počiva. Zato je priporočljivo, da se tja ne odpravljate poleti ali ob vikendih, saj boste vselej naleteli na trumo turistov, ki se prerivajo po ozkih uličicah. Če le imate to možnost, se tja odpravite jeseni ali pozimi, če pa za obisk izberete toplejša letna časa, se v mesto odpravite med tednom. Najbolj enostavno in brez nepotrebnih zapletov boste v mesto prispeli z vlakom. Enostaven način potovanja je tudi avto.

Benetke so mesto, ki večino ljudi očara. Ozke uličice v katerih se lahko izgubite in za trenutek pozabite na čas, številne cerkvice, vpete med ozke in visoke hiše, kanali, po katerih vozijo čolni, čolnički in gondole, številni mostovi, trgovinice in nešteto kavarnic, v katerih lahko popijete skodelico odlične kave, le paziti morate, da ne boste zanjo odšteli preveč evrov. Če ste v Benetkah prvič, se morate sprehoditi do velikega kanala, Canale Grande in se povzpeti na most Rialto, ki se pne čezenj. Poleg velikega je zanimiv še kanal Giudecca, ki loči istoimenski otok od glavnine mesta. Na otoku se danes nahaja najrazkošnejši hotel v mestu. Med otočki in kanali potnike prevažajo vodni taksji, ki veljajo za najhitrejša prevozna sredstva v mestu. T.i. vaporetto pa je morski nadomestek avtobusa, ki sprejme do 150 potnikov; možen je nakup dnevne, tedenske in mesečne karte. Pred vožnjo se dobro seznanite z voznim redom, saj lahko v nasprotnem primeru in sploh če ste v mestu prvič, končate na povsem drugem koncu mesta, kot ste si prvotno zamislili. Med mostom in trgom Svetega Marka se dviga palača Contarini del Bovolo iz leta 1944, čigar zunanje stopnice spominjajo na spiralo. Po ogledu palače se sprehodite do trga svetega Marca, turističnega in ekonomskega središča mesta. Ogledate si lahko Baziliko sv. Marka, glavno beneško katedralo in od leta 1807 tudi sedež beneške patriarhije. Bazilika je povezana z Doževo palačo, v kateri je prebival beneški dož (vojvoda). Palača je zgrajena v gotskem slogu. Zvonik, ki stoji na omenjenem trgu, je s svojimi 98,60 m najvišja stavba v mestu. Ena od številnih zgradb na trgu je tudi knjižnica, zgrajena med leti 1537 in 1588. Danes Narodna knjižnica Marciana hrani okoli 750.000 knjig.

Zanimivost mesta na vodi so poleg številnih mostov tudi njegovi vodnjaki. Prebivalstvo Benetk je imelo s pitno vodo težave že od nekdaj, zato so si že zgodaj postavili lastni sistem zbiranja pitne vode; v devetem stoletju so s pomočjo glinenih žlebov iz streh zbirali vodo v vodnjake in tudi trge gradili v rahli lijakasti obliki zato, da se je v njih nabirala deževnica. Omenjeni sistem s cisternami so uporabljali do leta 1889, ko so mesto s pomočjo akvadukta povezali s kopnim.

Seveda dan v mestu ne bo popoln brez vožnje s tisoč let starim prevoznim sredstvom, gondolo, ki vas bo za trenutek popeljala v čase beneške aristokracije, kurtizan in slavnega Giacoma Casanove.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano