back to top

Barcelona

Barcelona je špansko mesto, ki leži ob severni obali Balearskega morja in je obenem mesto neštetih barov, restavracij, diskotek in zgodovinskih spomenikov. Če se v mesto odpravljate prvič, vam na tem mestu ponujamo nekaj namigov o tem, česa v mestu ne smete spregledati. Barcelona je najlažje dostopna z letalom, saj vanjo vozi večina letalskih prevoznikov iz številnih evropskih mest. Cene niso previsoke, še posebej če izberete cenejšega letalskega prevoznika. Seveda je možen dostop tudi z vsemi ostalimi prevoznimi sredstvi, vendar je vožnja iz Slovenije precej dolga in za razliko od letala precej dražja.

Barcelona je prepredena s hotelskimi in hostelskimi nastanitvami. Če se tja odpravljate z družino ali skupino prijateljev, lahko najamete stanovanje, kar se cenovno tudi najbolj izplača.

Mesto si lahko ogledate s pomočjo številnih turističnih avtobusov. Lahko se izkrcate in ponovno vkrcate na avtobus kolikokrat želite; možen je nakup enodnevne in dvodnevne karte z doplačili za dodatne oglede. Ogled Barcelone je možen, tako kot v vseh mestih, v spremstvu turističnega vodiča, seveda pa si katalonsko prestolnico lahko ogledate v lastni režiji. Mesto je polno zgodovinskih in kulturnih spomenikov. Med njimi zagotovo prevladujejo stvaritve arhitekta Antonia Gaudija. Katedrala Sagrada Familia, simbol mesta, so pričeli graditi leta 1883 in jo do danes še niso dokončali. Hiše nepravilnih oblik Batlló, Milá in Calvet so ravno tako arhitektove stvaritve in za že omenjeno katedralo najznamenitejše zgradbe v mestu. Park Güell je še ena od znamenitih arhitektovih stvaritev zgrajena med leti 1900 in 1914. Danes velja za mestni arhitekturni biser, od leta 1984 je uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine. Seveda je skorajda zapovedan sprehod po ulici La Rambla, ki povezuje glavni mestni trg Catalunya, srce mesta, kjer se začenjajo vse mestne ulice, s kipom Krištofa Kolumba. Na ulici boste našli številne restavracije, bare, kioske s spominki. Pazite le, da vas ne oropajo, saj se po ulici sprehaja veliko žeparjev.

Če si želite nakupov in ogleda najmodernejših zgradb v mestu, se sprehodite po ulici Gracia (Passeig de Gràcia); na tej ulici boste vsa velika domača in tuja imena iz sveta mode. Ko postanete lačni, se odpravite na najznamenitejšo mestno tržnico Boqueria Market, kjer boste okusili najboljše katalonsko sadje, zelenjavo, ribe in morske sadeže. Tržnica je zanimiva tudi kot arhitekturni spomenik, saj je bila prvič omenjena že davnega leta 1217, ko so tukaj prodajali meso. Današnja stavba je bila zgrajena leta 1840, vendar so jo do dokončnega odprtja leta 1853 še dodobra dogradili. Barcelona ne bi bila to kar je brez dolge peščene obale. Privoščite si dolg sprehod po obalni ulici Barceloneta, kjer se lahko nadejate odlične večerje v eni od številnih obmorskih restavracij ali se, če mesto obiščene poleti, okopate na eni od številnih mestnih plaž.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano