back to top
DomovPočitnice5 najbolj priljubljenih hrvaških otokov

5 najbolj priljubljenih hrvaških otokov

Slovenci, podobno kakor mnogi Evropejci, svoje poletne počitnice radi preživljamo pri naših južnih sosedih Hrvatih. Hrvaška država se zares lahko pohvali z izjemnimi plažami in marsikaterim turističnim biserom. Če za letos še nimate ideje, kam na počitnice na morje, potem vam spodaj predstavljamo pet najbolj priljubljenih hrvaških otokov, ki se lahko pohvalijo z lepimi plažami in čudovitim morjem.

Brač

Na Braču je ena izmed najlepših plaž na celotni hrvaški obali – plaža Zlatni Rat. Plaža je tudi ena najbolj poznanih plaž v Jadranu, nahaja pa se v Bolu, na južnem obalnem delu otoka. Gre za peščeno prodnato plažo. Otok Brač se lahko pohvali še s kristalnim modrim morjem ter bogatimi borovimi gozdovi. Otok in plaže na njem se redno uvrščajo visoko na lestvicah najlepših plaž v Evropi. Na otoku se nahaja tudi mnogo restavracij, hotelov, apartmajev in lokalov, kjer je živahno tudi ponoči. Mnogi se za oddih na otoku Brač odločijo tudi zaradi mnogih aktivnosti in športov, ki jih je tu moč početi – od deskanja, potapljanja, kajtanja itd.

Krk

Krk je med Slovenci precej priljubljen, pogosto se tja odpravimo tudi zaradi njegove bližine in lepega morja. Na Krku se nahaja več naselij, pri čemer so turistični biseri gotovo mesta oziroma turistična naselja Punat, Malinska in Baška. Glavno mesto na otoku je istoimensko mesto Krk, ki se ponaša z lepim starim zgodovinskim delom mesta. Na otoku je v času sezone tudi več kulturnih in zabavnih prireditev, zato se ni za bati, da bi vam bilo med vašimi počitnicami na otoku dolgčas. Otok je zaradi bližine precej turistično oblegan že med vikendi v maju, v času visoke sezone pa vam priporočamo, da si svojo namestitev rezervirate vnaprej, saj se zna zgoditi, da boste v nasprotnem primeru ostali brez strehe nad glavo ali pa jo boste močno preplačali.

Rab

Na otoku Rab se nahaja tako imenovana Rajska plaža, ki jo najdemo v kraju Lopar. Okoli tega kraja se nahaja preko 20 peščenih zalivčkov. Rajska plaža je preko kilometra dolga peščena plaža, kjer počitnikuje predvsem veliko družin. Plaža je znana po plitvi vodi, ki je v času poletja prijetno topla in kot nalašč za čofotanje najmlajših. Rab je zato idealna družinska destinacija za vse tiste, ki so se naveličali celinske hrvaške obale, a si hkrati želijo pred vetrom zaščitene plaže. Na Rajski plaži se obala poglobi šele po nekaj sto metrih od obale, zato se lahko otroci v plitvini brezskrbno namakajo in igrajo, brez da bi starše skrbelo zanje. Rab se ponaša tudi z gostim borovim gozdom, ki tudi na plaži nudi zadostno senco. Na otoku je veliko raznih namestitvenih možnosti, turisti tako lahko izbirajo med zasebnimi apartmaji, hoteli, kampi, itd. Na Rabu se nahaja tudi športni center, ki je odličen za vse tiste, ki svoje počitnice radi preživljajo aktivno.

Nin

Otok Nin se nahaja v bližini Zadra. Mesto Nin je najstarejše kraljevsko mesto na Hrvaškem. S kopnim je mesto povezano preko dveh kamnitih mostov. Nin je bogat z zgodovino, kulturnimi spomeniki in naravnimi lepotami, zato ne preseneča, da je med turisti izjemno priljubljen. Plaže na otoku veljajo za ene najlepših v vsej Dalmaciji. Voda okoli otoka je čista in tudi zelo topla. Najbolj znana plaža na otoku je Ninska laguna – peščena plaža, kjer se nahajajo tudi najdišča zdravilnega blata – pelioda. Ta naj bi bil izjemno zdravilen pri težavah z revmo, bolečinah v hrbtenici in pri zdravljenju raznih kožnih bolezni. Blatno terapijo si lahko privoščite kar sami – v naravnem okolju na sami plaži, nato pa se okopate v topli in čisti vodi.

Hvar

Otok Hvar je eden izmed turistično najbolj priljubljenih hrvaških otokov. Razlogov za to je več – otok se namreč lahko pohvali z izjemno prijetno in milo klimo, gostoljubnimi domačini, bogato in raznoliko zgodovino, pestrim kulturnim utripom, lepimi plažami in obilico sonca skozi vse leto. Na severu otoka je obala zelo razčlenjena, tu se nahaja veliko večjih in manjših zalivčkov, ki so kot nalašč za mirno in spokojno poležavanje na plaži in kopanje v prijetnem morju. Na zahodu od otoka se nahajajo čudoviti Pakleni otoki. Otok Hvar mnogi imenujejo za otok sonca, saj je na otoku največ sončnih dni med vsemi otoku v Jadranu.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano