back to top
DomovPotovanja10 najpomembnejših opravkov pred potovanjem

10 najpomembnejših opravkov pred potovanjem

Priprave na potovanje, posebno kadar se odpravljamo v bolj oddaljene dežele, so lahko zelo stresne. Spodnji seznam vam lahko pomaga, da ne boste pozabili na katerega izmed najpomembnejših opravkov, za katere morate poskrbeti pred odhodom na daljše počitnice.

1. Potni list in vizum

Pravočasno preverite veljavnost svojega potnega lista in pravočasno naročite novega, če ga še nimate ali vam bo kmalu potekel. Preverite tudi, ali za potovanje v izbrano državo potrebujete vizum in si ga priskrbite pravi čas.

2. Cepljenje

Pozanimajte se, ali se morate pred potovanjem cepiti za kakšno nalezljivo bolezen, verjetno pa tudi ne bo škodila injekcija proti tetanusu. Glede cepljenja se posvetujte s svojim zdravnikom.

3. Poravnajte račune

Če bo potovanje trajalo dlje časa, poskrbite, da bodo vsi računi plačani pravočasno. Če boste odsotni več mesecev, prosite družinskega člana ali prijatelja, da bo poravnal položnice. Še bolj enostavno je, če se pri banki dogovorite za trajnik.

4. Pošta

Dogovorite se s sosedom ali prijateljem, da bo pobiral vašo pošto medtem, ko boste na potovanju.

5. Obvestite svojo banko

Pozanimajte se, kako je z uporabo kreditnih kartic v tujini, da ne boste naenkrat ostali brez denarja.

6. Barvne kopije dokumentov

Skopirajte svoj potni list in morebitni vizum ter ga pustite doma pri nekom, ki mu zaupate – če slučajno izgubite potni list, je dobro, da ima nekdo vse vaše informacije.

7. Kontaktne informacije

Poskrbite, da bodo v vaša družini ali najbližji prijatelji vedeli, kje se nahajate in kako vas lahko dosežejo – preko elektronske pošte ali telefona. Obvestite jih, v katerem hotelu boste spali in koliko časa boste ostali na določeni lokaciji.

8. Komunikacija

Najenostavnejši način, da vse obvestite, da ste na varnem, je elektronska pošta. Če boste sporočilo poslali veliko ljudem, si prej pripravite seznam elektronskih naslovov, da ne boste koga izpustili. Če bo vaše potovanje trajalo dlje časa in nameravate pisati spletni dnevnik, ga ustvarite že pred odhodom, da kasneje ne boste izgubljali nepotrebnega časa.

9. Slike

Slike s potovanja boste s prijatelji in družino najlažje delili s pomočjo internetne fotogalerije. Ustvarite jo lahko že pred odhodom!

10. Nekdo naj pazi vaš dom

Če ste v najemniškem stanovanju, lastnika obvestite, koliko časa vas ne bo doma. Če je stanovanje vaše, pa prosite nekoga, ki mu zaupate, da enkrat tedensko preveri, če je vse v redu.

Z dobro pripravo na potovanje bo stres vsekakor manjši, vsi pa boste lahko zares uživali v spoznavanju novih kultur in destinacij!

Š. R.

SORODNE VSEBINE

Najbolj brano