back to top

1. maj

Prvi maj je pri nas dela prost dan. Ker imamo prost tudi drugi maj, je to za večino odlična priložnost za krajši dopust ali pobeg na lepše. Tega se dobro zavedajo tudi mnoge turistične agencije pri nas, ki za prvi maj pripravijo posebne prvomajske ponudbe – bodisi počitniške pakete bodisi izlete za en dan. V času gospodarske in finančne krize se zdi, da je ponudba še večja in pogosto tudi ugodnejša v primerjavi s prejšnjimi leti. Ker pride prvi maj letos med tednom, na sredo, si bodo nekateri lahko privoščili zgolj krajši oddih za dan ali dva, drugi pa si bodo raje vzeli nekaj prostih dni ter na ta način pobegnili kam za dalj časa.

Ponudba turističnih agencij je za prvi maj zelo raznolika. Vendarle pa je moč opaziti, da se večji del ponudbe osredotoča na hrvaško Istro. Za slovenskega turista je hrvaško morje odlična destinacija iz več vidikov – prvi je gotovo bližina. Mnogi se za oddih na hrvaški obali odločijo tudi zaradi razmeroma ugodnih cen in kvalitetne ponudbe. Poleg tega je med Slovenci veliko takih, ki se vsako leto vračajo v isti kraj oziroma na isti otok, zato prvomajski čas izkoristijo za prvo kopanje in uživanje na morju. Turistične agencije nudijo eno- ali dvodnevne pakete v hrvaško Istro, ki je dovolj blizu, da na poti ne izgubljamo preveč časa. Med priljubljenimi in pogostimi izbirami so Umag, Pula, Poreč in Savudrija. Za južnejše dele hrvaške obale se za kratki oddih odloča manj ljudi, saj je že sama vožnja precej dolga in naporna. Za dvodnevni izlet je tako za mnoge hrvaška Istra odličen kraj za sprostitev in oddih.

Vsako leto pa agencije za prvi maj ponujajo tudi mnoge eno – ali dvodnevne izlete v okoliške države. Med priljubljenimi kraji so gotovo mesta bivše juge, kot na primer Beograd, Sarajevo, Mostar in še katero. Poleg obiskov mest so na voljo tudi dvodnevni paketi, ki vsebujejo oglede več mest določene države. Tako lahko na primer za prvi maj za dva dni odidete v bližnjo Bosno, kjer vas agencija popelje po vseh pomembnejših in zanimivejših bosanskih mestih. Agencije pa se ne omejujejo le na Balkan, ampak nudijo tudi mnoge evropske destinacije. Tako je moč izbirati med pestro ponudbo različnih evropskih držav. Odločite se lahko za dvodnevni izlet na Češko, kjer spoznate čudovito Prago.

Lahko greste tudi k našim sosedom, v Italijo, kjer vam agencije ponujajo ture po Milanu, Boromejskih otokih, Neaplju, Rimu in Pompejih. Takšne ture so primernejše za dvodnevno pot, saj je v enem dnevu težko premagati tolikšne razdalje. Za tiste, ki bi prvi maj želeli preživeti nekoliko drugače, pa je na voljo na primer dvodnevni obisk Disneylanda v Parizu ali znamenitih gradov po Nemčiji. V vsakem primeru je ponudba turističnih agencij več kot raznolika in zagotovo ponuja številne možnosti, kako preživeti prvi maj. Poleg destinacije je za večino izmed nas seveda pomembna tudi cena – najbolje je najprej dobro pregledati ponudbo in se nato odločiti, kam bi šli. Pogosto je smiselno počakati na ugodne ponudbe v zadnjem trenutku, sploh če ste s časom nekoliko bolj fleksibilni in prilagodljivi.

Prejšnji članek
Naslednji članek
SORODNE VSEBINE

Najbolj brano